تفاوت موتور الکتریکی AC و DC

تفاوت موتور الکتریکی AC و DC

کار یک موتور تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی است. جدای از تفاوت موتور ac و dc از انواع موتور الکتریکی در صنایع مختلفی مثل صنایع غذایی، صنایع دریایی، صنایع بسته بندی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع بافندگی و ریسندگی، صنایع فلزی، صنایع دارویی صنایع کاشی و سرامیک و سیمان و … استفاده می شود.

کار یک موتور تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی است. جدای از تفاوت موتور ac و dc از انواع موتور الکتریکی در صنایع مختلفی مثل صنایع غذایی، صنایع دریایی، صنایع بسته بندی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع بافندگی و ریسندگی، صنایع فلزی، صنایع دارویی صنایع کاشی و سرامیک و سیمان و … استفاده می شود.

بیشتر موتور‌های الکترونیکی به صورت دوار هستند، اما موتور خطی هم وجود دارد. موتور‌های الکترونیکی در دو نوع مختلف AC و DC در این مقاله توضیح داده شده اند. علاقه مندان به رشته های برق و مکانیک می توانند با شرکت در دوره آموزش سیم پیچی موتور الکتریکی در آموزشگاه پایتخت فناوری، به صورت کامل و تخصصی با انواع موتورهای الکتریکی آشنا شوند.

 

موتور DC چیست؟

موتور الکتریکی DC مثل سایر موتور‌های الکتریکی، وسیله‌ای است که برای تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی ساخته شده است که این تبدیل را به کمک یک آهنربا انجام می‌دهد. دلیل نام گذاری این موتور‌ها به اسم DC این است که در این موتور‌ها از جریان برق مستقیم یا DC 24 ولت استفاده می‌شود.

کلمه DC مخفف عبارت Direct Current است. موتور الکتریکی DC از قسمت‌هایی مثل روتور یا سیم پیچ، میله‌های گرافیتی، کموتاتور و استاتور تشکیل شده است. بخش ثابت یک موتور DC استاتور نام دارد و وظیفه آن تولید میدان مغانطیسی است.

در حالی که قسمت متحرک روتور نامیده می شود و نقش آن تولید گشتاور الکترومغناطیسی و نیروی الکتریکی القایی می باشد.

موتور‌های DC در جاهای مختلف، از ساخت و تولید اسباب بازی مث ماشین های کنترلی و صنعت رباتیک گرفته تا صنایع عظیم تر مثل خودرو سازی و پتروشیمی، کاربردهای فراوانی دارند.

به علت این که موتور‌های DC در طیف گوناگون و وسیعی در صنایع مختلف کاربرد دارد، انواع مختلف آن نیز توسط مهندسان طراحی شده است . به طور کلی موتور‌های الکتریکی DC به چهار گروه تقسیم می‌شوند که عبارتند از : موتور‌های DC با آهنربای دائمی، موتور DC  شنت، موتور DC کمپوند و موتور DC سری یا متوالی.

بیشتر بخوانید: موتور dc چیست و انواع آن کدامند؟

موتور AC چیست؟

کلمه AC مخفف عبارت Alternative current است. موتور AC برای تبدیل توان AC و انرژی مکانیکی به کار گرفته می‌شود. از انواع موتور‌های AC می‌توان به موتور‌های القایی سه فاز ، موتور الکتریکی سه فاز آ سنکرون ، موتور الکتریکی سه فاز سنکرون ، موتور القایی تک فاز و … اشاره کرد.

از جمله مزایایی که باعث می‌شود از موتور AC در صنایع مختلف استفاده شود می‌توان به طراحی ساده، منسجم و محکم آن، هزینه نگهداری پایین، قیمت مناسب و به صرفه بودن آن به لحاظ اقتصادی، متصل بودن آن به منبع تغذیه و … اشاره کرد.

به واسطه توسعه گسترده سیستم‌های توان AC ویچی، موتورهای AC به عنوان موتورهای رایج مورد استفاده قرار می‌گیرند. در مقایسه با موتورهای DC، در موتور AC کموتاتور وجود ندارد و ساختمان آن ساده و قوی است؛ به طوری که نسبت به موتورهای DC طراحی راحت تری دارند. در نتیجه موتورهای سرعت بالا، ولتاژ بالا، جریان بالا و ظرفیت بالا به راحتی تولید می‌شوند.

آموزشگاه پایتخت فناوری یکی از آموزشگاه های معتبر در تهران است که تایید سازمان فنی و حرفه ای را دارد. این مجموعه در رشته های برق، مکانیک، کامپیوتر و ساختمان دوره های کاربردی زیادی مانند آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش تعمیرات لپ تاپ و آموزش تعمیرات لوازم خانگی برگزار می کند.

تفاوت موتور AC و DC چیست؟

 

  1. تفاوت موتور AC و DC در میدان های چرخشی مغناطیسی:

کسانی که در برق و الکتریک سررشته دارند به خوبی از تفاوت موتور AC و DC از لحاظ چرخش میدان مغناطیسی آگاهی دارند. برای موتور سنکرون AC، میدان استاتور به دلیل چرخش جریان‌های متناوب متقارن که همه به اندازه 120 درجه پشت سر هم قرار دارند چرخیده می‌شوند.

بدین معنا که چرخش میدان مغناطیسی استاتور به علت سرعت تغییر AC است؛ درحالی که در موتور DC چرخش میدان مغناطیسی با تغییر بین ولتاژ ثابت و مکان واقعی کویل متصل شده شکل می‌گیرد.

  1. تفاوت موتور الکتریکی AC و DC در روش کنترل سرعت:

برای موتورهای AC سنکرون ویچی، سرعت موتور می‌تواند تا زمانی که سرعت جریان متناوب تغییر می‌کند، متغیر باشد. در مورد موتورهای DC ویچی، سرعت فقط با تغییر سرعت روتور نوسان دارد، سرعت روتور نیز متناسب با ولتاژ است. در نتیحه سرعت را می‌توان با تغییر ولتاژ تغییر داد. به نظر می رسد که “تفاوت موتور AC و DC” رابطه مشخصی با اختلاف توان آنها دارد.

  1. روش تولید گشتاور در موتورهای AC و DC:

برای موتور القایی AC، میدان مغناطیسی چرخشی استاتور و میدان مغناطیسی چرخشی روتور برای تولید گشتاور تعامل دارند و سرعت‌های روتور و میدان مغناطیسی با هم همگام هستند. برای موتور DC، میدان مغناطیسی استاتور و روتور برای تولید گشتاور تعامل می‌کنند، اما میدان مغناطیسی حین چرخش آرمیچر ثابت است.

  1. منبع قدرت و موتور AC و DC:

یکی از مهم ترین تفاوت‌های این دو در منبع قدرت است که موتور‌های Ac از جریان متناوب پشتیبانی می‌کنند ، در صورتی که موتور‌های DC دارای جریان مستقیم هستند یعنی باطری ، منبع تغذیه DC و یا یک مبدل برق AC به موتور DC پشتیبانی می‌رساند .

 

سایر تفاوت ها:

  • موتور‌های الکتریکی AC می‌توانند به صورت تک فاز یا سه فاز باشند ، اما موتور‌های DC فقط به صورت تک فاز هستند.
  • موتور‌های الکتریکی جریان مستقیم یا DC در موقعیت‌های خاصی کار می‌کنند که به علت خاص بودن نیازمند یک کنترل خارجی برای سرعت موتور می‌باشند، اما موتور‌های الکتریکی جریان متناوب یا AC در یک فرآیند نسبت به موتور‌های DC بر اساس نوع موتور AC مورد استفاده متفاوت عمل می‌کنند .
  • موتور‌های DC به اصطلاح خود شروع کن هستند و نیاز به وسیله یا تجهیزات خاصی برای شروع ندارند ، اما در مقابل موتور‌های AC برای شروع نیاز به تجهیزات خاص و ویژه‌ای دارند .
  • در کارهایی که احتیاج به یک سرعت ثابت برای راه اندازی بار‌های سنگین داریم موتور‌های الکتریکی AC انتخاب بهتری نسبت به موتور الکتریکی DC هستند .

با توجه به تفاوت‌های اصلی بین موتور DC و موتور AC، محرک‌های موتور AC و DC نیز در عملکرد و کاربرد متفاوت هستند.

مقاله ای که خواندید یکی از مقالات آموزشی ما در زمینه سیم پیچی موتورهای الکتریکی بود که آموزشگاه پایتخت فناوری دوره های آن را برگزار می کند. البته آموزشگاه ما کلاس های آموزشی متنوع دیگری نیز در رشته های برق صنعتی و ساختمان نیز ارائه می دهد که در صورت علاقه مند بودن و به منظور تکمیل مهارت های خود می توانید در آن ها شرکت کنید. از محبوب ترین این دوره ها می توان به دوره های آموزش PLC شامل پی ال سی دلتا، کینکو و …، آموزش تابلو برق صنعتی از صفر تا صد عملی و همچنین آموزش برق ساختمان با مدرک فنی حرفه ای اشاره کرد.

 

منبع :

0 دیدگاه

ثبت دیدگاه

نیروبیت

رسانه تخصصی حوزه برق الکترونیک و انرژی

پشتیبانی و تبلیغات : 09120279358 (تلگرام و ایتا)