معرفی ابزار های لازم برای برقکار ساختمان
استفاده از ابزار های لازم برای سیم کشی ساختمان جهت دستیابی به نتیجه عالی و انجام کار به صورت ایمن، ضروری است. همانند دیگر کارهای فنی، برقکاری ساختمان نیز به یکسری وسایل، تجهیزات و ابزارهای کاربردی نیاز دارد که بدون وجود آن ها کار با سرعت کمی انجام شده یا به طور کلی به سرانجام نمی رسد. در این مقاله قصد داریم مهمترین ابزار ها و وسایل مورد نیاز یک برقکار برای انجام امور سیم کشی ساختمان های مختلف مسکونی، اداری، تجاری و … را معرفی و بررسی کنیم. اگر شما هم علاقمند به فعالیت در رشته برقکاری ساختمان هستید، با ما همراه باشید تا بیشتر با آن ها آشنا شوید.
استفاده از ابزار های لازم برای سیم کشی ساختمان جهت دستیابی به نتیجه عالی و انجام کار به صورت ایمن، ضروری است. همانند دیگر کارهای فنی، برقکاری ساختمان نیز به یکسری وسایل، تجهیزات و ابزارهای کاربردی نیاز دارد که بدون وجود آن ها کار با سرعت کمی انجام شده یا به طور کلی به سرانجام نمی رسد. در این مقاله قصد داریم مهمترین ابزار ها و وسایل مورد نیاز یک برقکار برای انجام امور سیم کشی ساختمان های مختلف مسکونی، اداری، تجاری و … را معرفی و بررسی کنیم. اگر شما هم علاقمند به فعالیت در رشته برقکاری ساختمان هستید، با ما همراه باشید تا بیشتر با آن ها آشنا شوید.
پایتخت فناوری برای علاقه مندان یک دوره تخصصی و پیشرفته در زمینه آموزش برق ساختمان برگزار می کند. کلاس های این دوره به صورت کاملا عملی هستند و تمامی مطالب آموزشی متناسب با بازار کار طراحی شده است. بنابراین، با شرکت در این دوره به راحتی می توانید کار پیدا کنید و به درآمد بالا برسید. علاوه بر این دوره، دوره محبوب دیگری تحت عنوان آموزش برق صنعتی نیز برگزار می شود که برای علاقه مندان به کارهای برق در صنعت مناسب است.تستر ولتاژ
یکی از مهمترین و ضروری ترین ابزارهای لازم برای سیم کشی ساختمان ولتاژ سنج است. با استفاده از این ابزار می توان بدون تماس مستقیم ولتاژ کابل ها و سیم های مختلف، قطع کننده های مدار، وسایل روشنایی مانند لامپ ها، سوئیچ های روشن و خاموش کردن لامپ ها یا فعال و غیر فعال کردن جریان، پریزهای کار گذاشته شده در نقاط مختلف ساختمان و … را تشخیص داد. برای انجام ایمن کار سیم کشی، برق باید در بخش های کلیدی ساختمان از طریق قطع کننده مدار قطع شود.
یکی از موارد ایمنی در زمان سیم کشی ساختمان، قطع برق در بخش های کلیدی ساختمان به وسیله قطع کننده مدار است. برقکار با کمک تستر ولتاژ می تواند پریزها را از نظر مقدار جریان آزمایش کند تا زمان مناسب برای کار با آنها را متوجه شود. همچنین این ابزار برای تایید بازگشت برق نیز به کار گرفته می شود.
بیشتر بخوانید: مشکل ولتاژ ساختمان را چگونه برطرف کنیم؟انبردست
همانند بسیاری از کارهای فنی، انبردست در سیم کشی ساختمان نیز جزو ابزار های ضروری و کاربردی محسوب می شود. از این ابزار برای کارهای مختلف مانند برش، صاف کردن، خم کردن سیم و همچنین برای پیچاندن سیم ها در هنگام اتصال استفاده می شود. در قسمت لبه های داخلی انبردست دو تیغه برشی به کار رفته که با کمک آنها می توان سیم ها را جدا کرد و برش داد.
پیچ گوشتی
پیچ گوشتی وسیله ای است که برای باز کردن و بستن پیچ ها و ایجاد اتصال محکم استفاده می شود. پیچ گوشتی مناسب برای برقکارها پیچ گوشتی است که دسته و محور آن با لاستیک یا پلاستیک عایق شده است تا در برابر برق گرفتگی محافظت کند.
نوک پیچ گوشتی ها با توجه به نوع پیچ، می تواند متفاوت باشد، از این رو انواع مختلفی از پیچ گوشتی وجود دارد که در سیم کشی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این مدل جدید از پیچگوشتی در سیم کشی و کارهای برقی ساختمان و دیگر امور فنی استفاده می شود که به خاطر داشتن موتور برقی، عمل باز و بست پیچ ها را با سرعت و دقت بیشتر بدون نیاز به نیروی زیاد دست انجام می دهد.
سیم چین
یکی از ابزارهای کلیدی سیم کشی ساختمان، سیم چین است که جهت برش سیم ها و همچنین لخت کردن آنها مورد استفاده قرار می گیرد.
سیم لخت کن
سیم کش یا سیم لخت کن ابزاری حرفه ای است که برای جدا کردن عایق سیم از بخش فلزی یا مسی آن استفاده می شود. از دیگر کاربردهای سیم لخت کن که با نام سیم کش نیز شناخته می شود می توان به توانایی چین کردن یا همان تغییر حالت سیم اشاره کرد. برقکار با استفاده از این این قابلیت می تواند سیم را به اشکال مختلف استاندارد کند. سیم لخت کن دارای یک تیغه برش درجه بندی شده است که در آن سوراخ هایی با لبه های تیز وجود دارد. سیم درون این سوراخ ها قرار گرفته و با حرکت تیغه ها عایق آنها جدا می شود.
مولتی متر دیجیتالی
مولتی متر دیجیتال، همانطور که از نامش پیداست، ابزاری است که برای اندازه گیری دو یا چند مقدار الکتریکی مانند ولتاژ، جریان و مقاومت استفاده می شود. چنین ابزاری برای برقکارانی که کار سیم کشی ساختمان را انجام می دهند، بسیار کاربردی است.
با استفاده از یک مولتی متر دیجیتال می توانید انواع مختلفی از اندازه گیری مقدارهای الکتریکی را انجام دهید. قابلیت هایی همچون تعیین ورودی های متعدد، تنظیمات مقادیر و انواع خواندن آنها موجب می شود این ابزار بتواند قرائت های دقیقی را به شما ارائه دهد. همچنین می توانید از یک مولتی متر برای اندازه گیری تعدادی از اشکال موج های مختلف استفاده کنید.
متر یا نوار اندازه گیری
متر یکی از مهمترین ابزارهای لازم برای سیم کشی ساختمان است که جهت اندازه گیری های مختلف به کار می رود. دانستن اندازه گیری های دقیق هنگام برش و جداسازی سیم ها ضروری است. از این رو یک متر جمع شونده کار را برایتان ساده می کند. مدل های جدیدتری از مترهای اندازه گیری در بازار موجود است که دارای قابلیت هایی همچون نوک مغناطیسی، قفل های چند مرحله ای و … هستند.
چسب برق
این چسب که از پلاستیک، وینیل یا پارچه فایبرگلاس ساخته شده است، برای عایق کاری سیم ها یا سایر موادی که الکتریسیته را هدایت می کنند، ضروری است. نوار برق از عبور تصادفی جریان الکتریکی به سیم های دیگر و برق گرفتگی احتمالی هنگام لمس سیم های برق جلوگیری می کند.
بست کمربندی
این بست های ارزان قیمت که به نام زیپ نیز شناخته می شوند، ابزار ضروری برای اتصال انواع سیم و کابل برق به یکدیگر هستند. با استفاده از بست کمربندی می توانید سیم کشی های خود به ویژه در مکان هایی که در معرض دید هستند را، مرتب و منظم نگه دارید.
اتصال کواکس
برای اتصال کابل ها به دستگاه ها از کانکتورهای کواکس استفاده می شود. از دیگر کاربردهای این ابزار می توان به محافظت از کابل در برابر خرد شدن اشاره کرد.
نوار ماهی یا فنر سیم کشی
نوار ماهی یکی از ابزارهای کاربردی سیم کشی ساختمان است که از گذشته تاکنون برقکاران از آن استفاده می کنند. برای اجرای سیم کشی بین نقاط مختلف ساختمان از طریق لوله کشی که با نام لوله خرطومی شناخته می شود، از این ابزار استفاده می گردد. فنر سیم کشی می تواند از طریق لوله های مجرای نصب شده از یک نقطه به نقطه دیگر به راحتی عبور کند.
در زمان سیم کشی برقکار یک سر سیم را به فنر متصل کرده و آن را به داخل لوله ها هدایت می کند. هنگامی که انتهای نوار ماهی در طرف مقابل ظاهر شد، آن را به بیرون کشیده و همراه آن سیم به راحتی به نقطه دوم مورد نظر می رسد.
بلوک ترمینال
برقکاران می توانند با استفاده از بلوک ترمینال که ابزاری عایق شده محسوب می شود، گروه بندی های مختلف با چند سیم را انجام دهند. معمولا برای اتصال سیم کشی به زمین یا اتصال کلیدها و پریزها به برق از بلوک ترمینال استفاده می شود.
چراغ قوه
گاهی اوقات ممکن است در مکان هایی از ساختمان نور کافی برای کار کردن وجود نداشته باشد. از این رو وجود یک چراغ قوه در جعبه ابزار برقکار ضرورت دارد تا بتواند با استفاده از نور آن به درستی امور مربوط به سیم کشی را انجام دهد.
دستکش های عایق
برق گرفتگی بزرگترین خطر برای برقکارها محسوب می شود، به همین خاطر آنها باید اقدامات احتیاطی را انجام دهند. پوشیدن دستکش های عایق در برابر شوک الکتریکی و برق گرفتگی به خوبی از افراد محافظت می کند. دستکش های عایق در سبک های مختلف برای تناسب و راحتی وجود دارند که می توانید مناسبترین نوع دستکش را با توجه به اندازه و سایز دست خود انتخاب کنید.
پیراهن کار ضد شعله
گاهی اوقات ممکن است در زمان کار با برق هنگام سیم کشی ساختمان، جرقه هایی در اثر قوس الکتریکی و اتصال کوتاه ایجاد شود. این جرقه ها باعث آتش سوزی می شوند که خطر بزرگی برای برقکار و ساختمان به همراه دارد. به همین خاطر پوشیدن پیراهن های مخصوص و لباس کارهای عایق شده و ایمن که ساخته شده از مواد مقاوم در برابر آتش هستند، جهت جلوگیری از آسیب های سوختگی ضروری است.
عینک ایمنی
برقکارها باید هنگام بررسی دقیق سیم کشی برق، هنگام قطع سیم یا هنگام کار با ابزار برقی از چشمان خود محافظت کنند. عینک ایمنی یکی از تجهیزات و ابزارهای لازم برای سیم کشی ساختمان است که استفاده از آن باید کاملا جدی گرفته شود.
آنالیزکننده های مدار
برای بررسی مدارها در زمان سیم کشی ساختمان به یک ابزار دقیق و کاربردی به نام آنالیزکننده مدار نیاز است. این دستگاه اطلاعات فوری در مورد مدار متصل به یک پریز جداگانه را ارائه می دهد. آنالیزکننده می تواند در چند ثانیه ولتاژ، قطبیت، ولتاژ خط، معکوسها و موارد دیگر را اندازهگیری کند.
مدار یاب
دانستن این موضوع که کدام پریزها به کدام مدارهای یک خانه متصل هستند امری دشوار است. برقکارهای آموزش دیده که با متدهای روز دنیا کار سیم کشی را انجام می دهند، از مدار یابهایی استفاده می کنند که دارای دو جزء اصلی به نام های فرستنده دیجیتال دستی و گیرنده کوچک هستند که به پریزهای اطراف خانه وصل می شوند. هنگامی که یک برقکار فرستنده را به مدارها متصل می کند، دستگاه سیگنالی را به گیرنده می فرستد تا مشخص کند پریز متعلق به کدام مدار است.
روتو اسپلیت
برای پیدا کردن یا افشای سیم ها در کابل های زره دار و دارای محافظ از ابزاری به نام روتو اسپلیت استفاده می شود. این کابل ها دارای چند سیم هستند که توسط یک محافظ انعطاف پذیر آلومینیومی یا فولادی احاطه شده اند. روتو اسپلیت جدا کردن غلاف بیرونی هنگام پایان دادن به کابل را به شکلی دقیق و در کمترین زمان ممکن انجام می دهد. برخی از برقکارها ترجیح می دهند از برش مورب برای جدا کردن عایق یا همان غلاف سیم و کابل استفاده کنند اما اگر نیاز به جدا کردن کابل های زیادی باشد، این ابزار بسیار سریعتر است و برش تمیزتری ایجاد می کند.
تراز
در برق کشی ساختمان جهت جلوگیری از اختلاف ارتفاع بین دو نقطه از تراز استفاده می شود. همچنین تراز در زمان نصب کلید و پریزها کاربرد دارد. بدین صورت که با استفاده از تراز می توان قاب های کلید و پریزها را که در معرض دید قرار دارند، کاملا صاف و هماهنگ با یکدیگر بر روی دیوار نصب کرد.
بوشن
برای اتصال لوله های عبور دهنده سیم ها به بخش های مختلف مانند تابلو فیوز، جعبه تقسیم و … از بوشن استفاده می شود. همچنین این ابزار می تواند دو لوله را که قطر یکسانی دارند، به یکدیگر متصل کند.
دم باریک
دم باریک که نوعی انبردست محسوب می شود، از دیگر ابزارهای لازم برای سیم کشی ساختمان است. این ابزار دارای سرهای کشیده ای است که از آن برای بریدن، خم کردن و پیچاندن سیم ها استفاده می شود. معمولا از دم باریک برای انجام امور مختلف در مکان هایی که فضای کافی برای کار با انبردست وجود ندارد استفاده می شود. برای مثال در قسمتی از دیوار ساختمان مانند کنج ها یا پشت کابینت ها که فضا کوچک و تنگ است، دم باریک به راحتی وارد آن فضاها شده و می توان با استفاده از آن کارهای مختلف انجام داد.
فازمتر
فازمتر ابزاری است که برای تشخیص سیم فاز و نول استفاده می شود. با استفاده از فاز متر می توان متوجه برقراری جریان برق شد. فازمتر ساختاری شبیه پیچگوشیتی دارد اما با این تفاوت که نوک آن رسانای قوی جریان برق بوده که به چراغی کوچک متصل است. با قرار گرفتن نوک فازمتر بر روی سیم لخت، در صورت عبور جریان برق، چراق روشن شده و نشان می دهد برق در مسیر مورد نظر وجود دارد.
داکت
شاید شما هم در گذشته مشاهده کرده اید که در برخی از ساختمان ها سیم کشی ها به صورت روکار بوده و سیم های مختلف برق با رنگ های گوناگون زیبایی ظاهر و دکوراسیون اتاق، پذیرایی، دفتر کار و … را بر هم زده اند. برای قرار دادن سیم های برق در کنار یکدیگر و حفظ زیبایی ظاهری ساختمان از داکت استفاده می شود. داکت مانند لوله ای پلاستیکی است که برای جمع کردن سیم ها و دیده نشدن آنها در زمان هایی که سیم کشی روکار است مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که علاقه مند هستد که درباره انواع سیم کشی ساختمان بخوانید مقاله “معرفی انواع روش های سیم کشی ساختمان” را بخوانید.
خم کن لوله
همانطور که گفته شد برای عبور سیم ها در طول دیوار ها یا سقف از لوله های مخصوصی استفاده می شود. گاهی اوقات ممکن است در مکان هایی مانند کنج دیوارها نیاز به تغییر زاویه و جهت لوله باشد. از این رو از خم کن لوله استفاده می شود تا مسیر عبور سیم ها به شکلی صحیح ایجاد گردد و باعث فرسودگی، پارگی یا قطع سیم ها نشود.
عیب یاب کابل
با استفاده از دستگاه عیب یاب کابل می توان محل بروز مشکلات کابل ها را مشخص کرد. در صورتی که برای یک کابل برق مشکلاتی نظیر فرسودگی، اتصال کوتاه، پارگی و … رخ داده باشد، با به کار گیری این ابزار می توان محل دقیق آن را پیدا کرد.
نتیجه گیری
در این مطلب تمامی ابزار و وسایل مورد نیاز برق کشی ساختمان را معرفی کردیم تا در صورت علاقمندی به فعالیت در این حوزه کاری بتوانید جعبه ابزاری کامل و حرفه ای در اختیار داشته باشید. هرچقدر کیفیت ابزارها و تجهیزات شما بالاتر باشد انجام کارهای سیم کشی راحتتر و با کیفیت بالاتری صورت می گیرد. امیدواریم بتوانید از مطالب ارائه شده در جهت بهبود اجرای مراحل سیم کشی ساختمان بهره کافی را ببرید.
منبع : پایتخت فناوری
0 دیدگاه
ثبت دیدگاه