سلف (القاگر) چیست و چه کاربردی دارد؟

سلف (القاگر) چیست و چه کاربردی دارد؟

سلف یا القاگر یکی از مهمترین اجزای دستگاه ها و لوازم الکترونیکی است که برای ذخیره انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. مانند دیگر قطعات الکتریکی همچون خازن، انواع مختلفی از سلف نیز وجود دارد که از جهات گوناگون با یکدیگر تفاوت هایی دارند. اگر شما هم به دنبال آشنایی بیشتر با سلف یا القاگر و کسب اطلاعات لازم درباره کاربرد و انواع آن هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب آموزشگاه پایتخت فناوری را همراهی کنید.

سلف یا القاگر یکی از مهمترین اجزای دستگاه ها و لوازم الکترونیکی است که برای ذخیره انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. مانند دیگر قطعات الکتریکی همچون خازن، انواع مختلفی از سلف نیز وجود دارد که از جهات گوناگون با یکدیگر تفاوت هایی دارند. اگر شما هم به دنبال آشنایی بیشتر با سلف یا القاگر و کسب اطلاعات لازم درباره کاربرد و انواع آن هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب آموزشگاه پایتخت فناوری را همراهی کنید.

سلف چیست؟

سلف که با نام های القاگر و سیم پیچ نیز شناخته می شود، یک وسیله الکتریکی پسیو یا منفعل است که با عبور جریان الکتریکی از آن یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود. در واقع این قطعه از پیچانده شدن یک سیم در اطراف یک هسته مرکزی تشکیل شده است.

قدرت این میدان مغناطیسی به عوامل مختلفی مانند تعداد سیم، سطح مقطع، نوع ماده هسته، طول سیم و … بستگی دارد. دقت داشته باشید که سلف یک قطعه تولید کننده انرژی نیست و فقط می تواند به عنوان یک ذخیره کننده، انرژی را در خود نگه دارد. همچنین، یک ویژگی دیگر سلف این است که در مقابل تغییرات ناگهانی جریان الکتریکی از خود مقاومت نشان می دهد.

اگر علاقه مند به آموزش تعمیرات برد الکترونیکی هستید، در دوره آموزش صفر تا صد تعمیر برد پایتخت فناوری شرکت کنید. در این دوره تمامی مطالب آموزشی از مقدماتی تا پیشرفته به شما یاد داده می شود و مهارت های لازم برای ورود به بازار کار را یاد می گیرید.

کاربرد سلف یا القاگر

از آنجایی که سلف خاصیت القایی دارد و در برابر تغییرات جریان نیز مقاومت می کند، از آن در دستگاه ها و لوازم الکترونیکی مختلفی استفاده می شود. موارد زیر مهمترین کاربردهای سیم پیچ یا همان القاگر محسوب می شوند:

  • میکروفون
  • بلندگو
  • منابع تغذیه
  • لوازم خانگی
  • موتورها و آرمیچرها
  • سیستم های صوتی
  • سیستم های انتقال انرژی
  • مبدل های انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی
  • دستگاه های نیازمند به جریان بدون تغییر

بیشتر بخوانید: مقاومت چیست و معرفی انواع مقاومت 

انواع سلف یا القاگر

همانطور که گفته شد سلف از پیچاندن یک سیم به دور یک هسته تشکیل شده است. از این رو انواع القاگر را براساس نوع هسته مرکزی تقسیم بندی می کنند. ساختار، قدرت، نوع سیم پیچی، طول سیم، کاربرد و ویژگی های مدل های مختلف القاگر با یکدیگر تفاوت هایی دارند.

از مهمترین انواع سلف می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- سلف هسته هوا (فاقد هسته)

در این سلف از هسته مرکزی برای پیچاندن سیم ها دور آن استفاده نشده است. ساده ترین نوع القاگر، القاگر هسته هوا است. از این نوع سلف در ابزارهایی که نیاز به قدرت مغناطیسی بالایی و دریافت سیگنال ها و شار الکتریکی زیادی دارند مانند گیرنده های تلویزیون و رادیو استفاده می شود.

ممکن است در برخی از مدل های این نوع القاگر از هسته های سرامیکی یا پلاستیکی نیز استفاده شود که آنها نیز به عنوان سلف هسته هوا شناخته می گردند. از آنجایی که سرامیک دارای ضریب انبساط بسیار کم حرارتی است، برای طیف وسیعی از درجه حرارت، میزان پایداری القا انرژی آن بالاست.

همچنین سرامیک خاصیت مغناطیسی نداشته و مقدار نفوذپذیری آن افزایش نمی یابد. مهمترین مزیت استفاده از القاگر بدون هسته یا هسته هوا تلفات کم هسته ای و ضریب کیفیت بالا است.

بیشتر بخوانید: دیود چیست و چه کاربردی دارد؟

2- سلف هسته آهن

در این نوع سلف از یک هسته آهنی برای پیچاندن سیم ها دور آن استفاده شده است. از آنجایی که آهن خاصیت مغناطیسی بالایی دارد، به افزایش القای انرژی سلف کمک بزرگی می شود. این سلف ها جزو القاگرهای قدرت بالا محسوب می شوند که در ساخت دستگاه و سیستم های الکتریکی مختلف مانند ترانسفورماتورها مورد استفاده قرار می گیرند.

3- سلف هسته آهن پودر شده

در این مدل از سلف یا القاگر، هسته اصلی مواد مغناطیسی به همراه شکافت های هوایی است. این نوع هسته باعث می شود ذخیره انرژی بهتر صورت بگیرد و تلفات جریان گردابی و هسته ای کمتر گردد. سلف با هسته آهن پودر شده جزو انواع القاگر با قیمت مناسب محسوب می شود و از پایداری القایی خوبی برخوردار است.

4- سلف با هسته فریت

یکی از پرکاربردترین هسته ها برای سلف یا القاگر، فریت است. فریت درواقع یک سرامیک اکسید فلز می باشد که در اطراف مخلوطی از اکسید فرمیک و اکسیدهای منگنز، روی یا نیکل ساخته شده است. از مزیت های سلف با هسته فریت می توان به کاهش خسارت و هزینه در فرکانس های بالا اشاره کرد.

به طور کلی دو نوع القاگر با هسته فریت وجود دارد که شامل هسته فریت نرم و هسته فریت سخت می شوند. القاگر فریت نرم توانایی تغییر قطب مغناطیسی بدون مقدار خاصی از انرژی برای برگشت قطب مغناطیسی را دارد. هسته فریت سخت که به آهنربای دائمی مشهور است نیز با افزایش نفوذپذیری سیم پیچ که منجر به افزایش مقدار القا مغناطیسی می ‌شود، به بهبود عملکرد سلف کمک می کند.

5- سلف با هسته چند لایه

در این نوع سلف یا القاگر از ورق های نازک استیل به عنوان هسته استفاده می شود. مزیت مهم سلف هسته چند لایه جلوگیری از جریان های گردابی و اتلاف انرژی است. از این نوع القاگر بیشتر در ساخت ترانسفورماتورها بهره گرفته می شود.

بیشتر بخوانید: رله چیست و چه کاربردی دارد؟

6- سلف با هسته بوبین

در این القاگر سیم بر روی یک بوبین استوانه ای پیچانده می شود که معمولا از آن برای نصب بر روی برد های مدار چاپی استفاده می کنند.

7- سلف با هسته حلقوی

در این نوع سلف یا القاگر، سیم به صورت حلقوی بر روی هسته پیچیده شده است. درواقع هسته دارای حالت و سطح حلقه ای مانند است که می تواند از جنس آهن، فریت، پودر آهنی یا … باشد. مهمترین موارد استفاده از سیم پیچ با هسته حلقوی می توان به تجهیزات پزشکی، تهویه هوا، یخچال، مخابرات، آلات موسیقی و … اشاره کرد.

سوالات متداول

  • تفاوت اصلی سلف با خازن چیست؟

مهمترین تفاوت خازن و سلف در این است که خازن انرژی را در یک میدان الکتریکی تولید شده توسط دو صفحه یا هادی فلزی ذخیره می کند. اما القاگر انرژی را در میدان مغناطیسی تولید شده توسط سیم های پیچیده شده دور هسته ذخیره می کند.

  • مهمترین انواع سلف یا القاگر کدامند؟

از مهمترین مدل های القاگر می توان به سلف هسته هوا، هسته آهنی، هسته پودر آهن، هسته سرامیکی چند لایه، هسته بوبین، هسته فریت و … اشاره کرد.

نتیجه گیری

همانطور که گفته شد سلف یک قطعه برای ذخیره انرژی الکتریکی در لوازم و سیستم های مختلف است که اهمیت زیادی دارد. این قطعه با توجه به نوع ساختار و به ویژه هسته خود به مدل های مختلفی تقسیم بندی می شود. امیدواریم با استفاده از مطالب ارائه شده توانسته باشید به خوبی با سلف و کاربردهای آن آشنا شده و در این زمینه اطلاعات لازم را بدست آورده باشید.

اگر علاقه مند به آموزش طراحی برد الکترونیکی هستید، باید به شما بگوییم که پایتخت فناوری یک کلاس فوق تخصصی طراحی انواع برد الکترونیکی برگزار می کند. این کلاس هیچ پیش نیازی ندارد چراکه همه مطالب آموزشی از صفر تا صد به دانشجویان یاد داده می شود و در پایان میتوانید مدرک فنی حرفه ای خود را دریافت کنید.

منبع : پایتخت فناوری

0 دیدگاه

ثبت دیدگاه

عضویت در خبرنامه

دریافت آخرین اخبار حوزه برق الکترونیک و انرژی